Brystforstørrende operation: Sådan foregår det

Ønsker du af den ene eller anden grund større bryster, kan en brystforstørrende operation være din redning. Da det er en kosmetisk operation, vil det offentlige ikke betale, hvorfor du selv skal spare op til operationen.

Brystforstørrelse er blandt de mest populære kosmetiske operationer over hele verden. Omkring 30.000 danske kvinder har fået foretaget en brystforstørrende operation ved hjælp af silikone implantater.

Det er vigtigt at nævne, at ovenstående tal er et skøn, da der ikke findes officielle tal omkring antallet af kvinder, der har fået foretaget brystforstørrende operationer. Det skyldes, at de private hospitaler ikke har pligt til at angive antallet af operationer, de udfører.

Skal du have silikone eller saltvand?

Overordnet set findes der to forskellige former for implantater i forbindelse med brystforstørrende operationer. Disse er saltvand og silikone. Ved langt de fleste brystforstørrende operationer anvendes silikone, da saltvand primært bliver brugt ved rekonstuktioner af bryster, der er fjernet grundet kræft.

Det er samtidig typisk en midlertidig behandling, da en vævexpaner opererers ind i brystet, som kan fyldes med saltvand. Efter noget tid, bliver denne fjernet, hvorefter man istedet udskifter denne med silikoneimplantater.

Det skyldes, at der er ulemper ved at anvende saltvand. Silikonen imiterer det naturlige bryst, mens saltvand giver en anden konsistens. Samtidig kan der være en ulempe i forbindelse med påvirkning af kulde og varme, ligesom der kan ske skader, såfremt der går hul på membranen, som holder vandet på plads.

Hvilke risici er der med brystforstørrende operationer?

Der er forskellige risici forbundet med brystforstørrende operationer, da der kan opstå komplikationer med operationen ligesom med alle andre former for kirurgiske indgreb. De mest almindelige komplikationer er blødninger, infektion eller reduceret følsomhed omkring stedet, hvor snittet er lagt.

Der kan ligeledes være senfølger forbundet med brystforstørrende operationer – eksempelvis ved kapseldannelse eller -stramnnig, som kan give forskellige former for ubehag, da brystet bliver mere fast.

Rundt omkring implantatet vil der blive dannet en bindevævshinde. Denne kan trække dig kraftigt sammen, hvilket resulterer i, at brystet bliver mere rundt og fast. Denne hinde kan skrumpe med tiden, hvilket vil betyde, at brystet ændrer form – og det kan både give ømhed og smerte.

Oftest vil en kapseldannelse vise sig indenfor det første år, efter implantatet er blevet indsat, men i sjældne tilfælde kan det opstå på senere tidspunkter. Denne kapseldannelse kan blive så generende, at man er nødt til at blive opereret for det. Her tages implantatet ud, så arvævskapslen kan løsnes eller fjernes, hvorefter et nyt implantat kan indsættes – eller det gamle kan blive genbrugt.

Alle implantater skal være CE-mærkede

Hvis du bliver opereret med henblik på at få større bryster, skal implantaterne være CE-mærkede. Det betyder, at de skal opfylde en række forskellige krav til fremstilling og holdbarhed. Der findes flere forskellige former af CE-mærkede implantater, men de kan have forskellig konsistens, facon, overflade og fyldmateriale.

You May Also Like
Læs artiklen

Vigtigheden af regelmæssige høretests for alle aldre

Ofte overser vi vigtigheden af regelmæssige høretests og tænker, at de kun er nødvendige for dem med et mærkbart problem eller for de ældre. Men regelmæssige hørescreeninger er afgørende for alle aldersgrupper, fra nyfødte til ældre. Fordelene er utallige: tidlig opdagelse af problemer, bedre livskvalitet og endda spor til dit generelle helbred.
Læs artiklen