Psykologi: Hvad er metakognitiv terapi, og hvordan virker det?

Metakognitiv terapi er en af de nyere behandlingsmetoder indenfor psykolog. Det har vist sig at være en utroligt effektiv behandlingsform, og terapiformen har haft en positiv indflydelse på de fleste psykiske lidelser.

Der findes masser af dokumentation for, at metakognitiv terapi virker, hvilket særligt gør sig gældende for personer, der lidt af angst og/eller depression. Du kan læse mere om terapiformen hos de metakognitive psykologer i København K.

Hvorfor virker metakognitiv terapi på tværs af diagnoser?

Årsagen til, at metakognitiv terapi virker på tværs af diagnoser er, at det ikke udelukkende reducerer specifikke symptomer. Terapien har til formål at identificere det specifikke opmærksomhedssyndrom, som går under betegnelsen CAS, der står for Cognitive Attentional Syndome.

Dette syndrom er identificeret som en primære årsag til al psykisk mistrivsel og lidelse, og formålet med metakognitiv terapi er at fjerne syndromet. Når det sker, vil det have en positiv indflydelse på de fleste diagnoser og psykiske lidelser.

Hvem har udviklet terapiformen?

Metoden er udviklet af professoren Adrian Wells, som blandt andet underviser på en 2-årig specialiseringsuddannelse. Metoden er yderst udbredt i Norge og England, mens vi i Danmark netop er ved at få øjnene op for terapiformen.

Det er dog stadig de færreste danske psykologer, som anvender metakognitiv terapi som behandlingsmetode, selvom antallet hele tiden vokser.

Er der forskel på metakognitiv terapi og kognitiv terapi?

Der er stor forskel på de to terapiformer, selvom begge antager, at det er forstyrrelser i tankegangen, der er med til at skabe psykiske problemer. Der er dog stor uenighed omkring, hvilken type af forstyrrelser der er årsag til problemerne.

I kognitiv terapi er fokuset på indholdet i vores tanker, hvorfor denne terapiform typisk handler om at omlægge tankeindholdet. Det kan eksempelvis være ved at realitetsteste tanker gennem spørgsmål.

Antagelsen er derfor, at specifikke tanker kan være med til at skabe psykisk sygdom, hvorfor personen, der lider af den psykiske lidelse, skal lære at tænke på en anden og mere nuanceret måde.

I metakognitiv terapi er det ikke selve tankeindholdet, der har en betydning. Det er derfor ikke antagelsen, at det er negative tanker, som er medvirkende til at gøre en person syg, da alle personer har negative tanker fra tid dtil anden.

I stedet betragter man ikke tankerne som problematiske, men det faktum, at det er vanskeligt at lægge dem fra sig. Derfor dvæler man længere ved de negative tanker, og det er denne proces, som skaber den psykiske sygdom.

You May Also Like
Læs artiklen

Kom i form: Sådan får du smidt de overflødige kilo, du har taget på i december

At komme i form efter december kræver en kombination af sund kost, motion, hydrering og god søvn. Ved at sætte klare mål, planlægge din rejse og vedholde en positiv indstilling kan du opnå de ønskede resultater. Husk, at små skridt i den rigtige retning også tæller, og det er aldrig for sent at starte på vejen mod en sundere livsstil.
Læs artiklen
Læs artiklen

Sprød, saftig og sund: Oplev fordelene ved at lave mad med en airfryer

Hvis du leder efter en måde at tilberede hurtige, nemme, sunde og velsmagende måltider på, kan en airfryer være den perfekte køkkengadget for dig. Airfryers bruger varm luft til at tilberede maden i stedet for olie, hvilket resulterer i lækker og sprød mad uden de ekstra kalorier og fedtstoffer. I denne artikel vil vi undersøge fordelene ved at købe en airfryer, og hvordan den kan forandre din madlavning.
Læs artiklen
Læs artiklen

3 gode råd: Sådan kan du opnå en aknefri hud

Størstedelen af alle mennesker vil opleve uren hud i højere eller mindre grad. For de fleste er det en kortvarig periode i teenageårene, men for andre udvikler urenhederne sig til akne, en regulær hudlidelse, der er vanskelig at slippe af med. Akne kan være utrolig belastende for selvtilliden og den mentale trivsel. Derfor kommer her 3 tips til, hvordan du kan komme problemet til livs.
Læs artiklen