Metakognitiv terapi er en af de nyere behandlingsmetoder indenfor psykolog. Det har vist sig at være en utroligt effektiv behandlingsform, og terapiformen har haft en positiv indflydelse på de fleste psykiske lidelser.
Der findes masser af dokumentation for, at metakognitiv terapi virker, hvilket særligt gør sig gældende for personer, der lidt af angst og/eller depression. Du kan læse mere om terapiformen hos de metakognitive psykologer i København K.
Hvorfor virker metakognitiv terapi på tværs af diagnoser?
Årsagen til, at metakognitiv terapi virker på tværs af diagnoser er, at det ikke udelukkende reducerer specifikke symptomer. Terapien har til formål at identificere det specifikke opmærksomhedssyndrom, som går under betegnelsen CAS, der står for Cognitive Attentional Syndome.
Dette syndrom er identificeret som en primære årsag til al psykisk mistrivsel og lidelse, og formålet med metakognitiv terapi er at fjerne syndromet. Når det sker, vil det have en positiv indflydelse på de fleste diagnoser og psykiske lidelser.
Hvem har udviklet terapiformen?
Metoden er udviklet af professoren Adrian Wells, som blandt andet underviser på en 2-årig specialiseringsuddannelse. Metoden er yderst udbredt i Norge og England, mens vi i Danmark netop er ved at få øjnene op for terapiformen.
Det er dog stadig de færreste danske psykologer, som anvender metakognitiv terapi som behandlingsmetode, selvom antallet hele tiden vokser.
Er der forskel på metakognitiv terapi og kognitiv terapi?
Der er stor forskel på de to terapiformer, selvom begge antager, at det er forstyrrelser i tankegangen, der er med til at skabe psykiske problemer. Der er dog stor uenighed omkring, hvilken type af forstyrrelser der er årsag til problemerne.
I kognitiv terapi er fokuset på indholdet i vores tanker, hvorfor denne terapiform typisk handler om at omlægge tankeindholdet. Det kan eksempelvis være ved at realitetsteste tanker gennem spørgsmål.
Antagelsen er derfor, at specifikke tanker kan være med til at skabe psykisk sygdom, hvorfor personen, der lider af den psykiske lidelse, skal lære at tænke på en anden og mere nuanceret måde.
I metakognitiv terapi er det ikke selve tankeindholdet, der har en betydning. Det er derfor ikke antagelsen, at det er negative tanker, som er medvirkende til at gøre en person syg, da alle personer har negative tanker fra tid dtil anden.
I stedet betragter man ikke tankerne som problematiske, men det faktum, at det er vanskeligt at lægge dem fra sig. Derfor dvæler man længere ved de negative tanker, og det er denne proces, som skaber den psykiske sygdom.