Hjernetræthed er et symptom, der rammer personer, som har en hjerneskade. Det er ikke ensbetydende med, at alle personer med en hjerneskade oplever hjernetræthed, men det er en ganske normal følge, som kan have indflydelse på kvaliteten af hverdagen for personen.
Normal træthed
Alle personer kender til normal træthed, der er en essentiel del af dagligdagen. Her genskaber man sin energi ved at hvile eller sove. Ofte beskrives denne træthed som en kropslig trætshed, og den er ganske normal – i modsætning til hjernetræthed, der har langt større indvirkninger på dagligdagen.
Hjernetræthed
Hjernetræthed betyder, at selv simple opgaver, som man nemt klarede før hjerneskaden, kan virke uoverskuelige og udmattende. Det skyldes, at kommuniktaiotnen mellem cellerne i hjernen er forstyrrede, så hjernen bruger mere energi på almindelige dagligdagsopgaver, end det er tilfældet med en rask hjerne.
Hjernetræthed bliver ofte udløst, fordi sanserne bliver overstimuleret. Folk, der lider af hjernetræthed, vil ofte også lide af søvnproblemer, omend de også kan have andre årsager – eksempelvis som følge af medicin eller stress.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine søvnproblemer skyldes hjernetræthed eller noget andet, er det en god idé at tale med din læge. Han eller hun kan hjælpe dig med at vurdere, hvad årsagen til søvnproblemerne er. Du kan læse mere om symptomerne via dette link.
Hvilke konsekvenser kan hjernetræthed have?
Træthed er ofte den årsag, der er mest dominerende, når den ramte person føler sig begrænset i forhold til deltagelse i sociale aktiviteter, arbejde eller lignende. Den ramte bliver hurtigt træt, fordi vedkommende mister energien hurtigere.
Herudover kan en person, der lider af hjernetræthed, mangle motivationen til at tage initiativ og kan ofte på baggrund heraf føle sig trist til mode. Det kan betyde, at hjernetrætheden overses eller forveksles med eksempelvis depression.
Hjernetræthed kan samtidig resultere i andre følgevirkninger, hvis den forstærkes. Det kan eksempelvis ende med, at den reamte oplever problemer med hukommelsen, som efterfølgedne forværres, når han eller hun er hjernetræt.
Humørt kan samtidig påvirkes, så den ramte hurtigere bliver irriteret, oplever hovedpine, svimmelhed eller problemer med at koncentrere sig. Desuden vil sociale arrangementer ofte være overvældende, hvilket kan føre til social isolation.
Sådan håndteres hjernetræthed
Hvis du lider af hjernetræthed, kan det være en god idé at holde pauser i løbet af dagen, når du oplever træthed. Det samme gør sig gældende, hvis du er i gang med en aktivitet, som kræver koncentration – sørg for at holde pauser, så aktiviteten deles op i bidder, som du kan overskue.
Når du holder pauser, er det vigtigt, at de er af god kvalitet. I praksis betyder det, at du ikke må påvirkes af andre stimuli som eksempevis fra en mobil, tv, tablet, computer eller lignende. Få frisk lift og udøv mindfulness eller lignende aktiviteter, som får dig ned i gear.
Vær opmærksom på, hvornår du bliver træt og sørg for at holde en pause, før den indtræffer. Brug din kalender og sørg for at have faste rutiner, hvilket i særdeleshed gør sig gældende i forhold til din søvn.