Hvor meget du bør veje afhænger af mange ting, men et fælles er, at du er sundest, hvis du ligger inden for det der klassificeres som normalvægtig på BMI-skalaen.
Beregn din BMI
Hvor meget man skal veje afhænger som sagt af forskellige ting; er du mand eller kvinde, din højde og din alder. Der er dog altid en sammenhæng mellem vægt og sundhed, som kan fortælle noget om din fedtprocent og din krops velvære.
BMI står for Body Mass Index, som fortæller noget om ens fedtprocent målt ud fra højde og vægt. Husk at denne beregner kun er vejledende, da den ikke medregner din kropstype. Selve regnestykket er simpelt. Det lyder således:
Din højde i centimeter * din vægt i kilogram.
Eksempel: 178 centimeter * 70 kilogram = 22,1 (BMI).
Du kan regne din idealvægt ud ved at sætte din højde og dit køn sammen. For eksempel er en kvinde på 178 centimeters idealvægt cirka 68 kilogram. Hendes øvre grænse ligger på omkring 79 kilogram og hendes nedre grænse ligger på omkring 58 kilogram.
BMI-skala:
Når du har regnet din BMI ud, kan du kigge på denne skala og danne dig et billede af hvor du ligger, om du er helt fin og normal, om du er undervægtig, overvægtig eller ligger på grænsen mellem to.
Du skal dog altid tage tallet med et forbehold, da denne beregner ikke tager højde for dit køn eller om du for eksempel er meget muskuløs og derfor vejer mere end andre på din højde.
- Undervægtig: Du er undervægtig, hvis du har en BMI på under 18,5.
- Normalvægtig: Du er normalvægtigt, hvis du har en BMI på mellem 18,5 og 22.
- Overvægtig: Du er overvægtig, hvis du har en BMI på mellem 25 og 30.
- Svært overvægtig: Du er svært overvægtig, hvis du har en BMI på over 30.
Hvor meget skal man veje?
Nyere undersøgelser viser at man er sundest og lever længst ved at have en normal BMI som ligger i den høje ende i den kasse, altså lige under 25. Modsat viser undersøgelserne nemlig at personer som er undervægtige eller folk med en for høj BMI generelt levere kortere.
Derfor bør du veje hvad der svarer til normalvægtig eller i hvert fald omkring de 25 på BMI-skalaen. Som sagt skal du tage tallet med et gran salt, da det kan være svært præcist at beregne hvad din idealvægt bør være.
Du kan derfor altid tage en snak med din læge og få en almindelig sundhedsundersøgelse, som er mere grundig og vil give dig et mere præcist resultat af hvor sund og rask du og din krop er.
Risikofaktorer ved undervægt og overvægt
I forbindelse med både undervægt og overvægt er der altid nogle risikofaktorer som gør sig gældende i forhold til sygdom. Er du undervægtig er det afhængigt af årsagen til hvorfor du har et BMI på under 18,5.
Har du lige ligget syg og i den forbindelse tabt dig en del, skal du nok komme ovenpå igen og få en normalvægt. Har du derimod været overvægtig i længere tid, kan der være andre faktorer som gør sig gældende.
Ved overvægt har du en let øget risiko for at få en sygdom, og er du svært overvægtig vil risikoen for at blive syg øget. Hvis du lider af fedme eller er undervægtig over en længere perioder, kan der følge en del livsstilssygdomme.
Træn hjemme, hvis du vil tabe dig
Det er vigtigt, at du ikke er overvægtigt, men vær opmærksom på, at der skelnes mellem sund overvægt og usund overvægt. Hvis du lider af svær overvægt, er det en god idé at begynde at dyrke motion.
Selvom det lyder som en langsommelig og tidskrævende proces, behøver det slet ikke at tage så lang tid. Du kan komme langt, hvis du blot går dig i form. Det anbefales, at du går mindst 10.000 skridt om dagen, hvis du vil holde dig i form ved at gå.
Allerede der er du kommet langt – men det kan alligevel være en god idé at supplere med hjemmetræning. Du kan eksempelvis investere i en ribbe, som du kan træne med derhjemme. Der findes også mange andre former for hjemmetræning, som hverken er tidskrævende eller koster mange penge.