Hardtail eller full suspension: Hvilken mountainbike skal du vælge?

Cykel
Cykel
En mountainbike er en cykel med et robust stel, som egner sig til terrænkørsel. De findes i mange forskellige prisklasser, og du kan derfor altid finde en mountainbike, som matcher dit specifikke budget. Der findes to former for mountainbikes – hardtail og full suspension. Herunder kan du læse mere om, hvilken type du bør vælge.

En mountainbike har en god affjedring, da cyklen har brede dæk samt støddæmpere. Dog er der forskel på, hvor på cyklen affjedringen er placeret – og det er væsentligt, at du er opmærksom på det, før du beslutter dig for at købe en mountainbike af den ene eller anden slags. Der skelnes mellem full suspension og hardtail mountainbikes.

Hvad er en full suspension mountainbike?

En fullsuspension mountainbike er en mountainbike, som har affjedring både for og bag. Det giver dig en langt mere blød og behagelig oplevelse, når du cykler i ujævnt terræn. Den dobbelte affjedring giver dig generelt et bedre greb, når du cykler på krævnede underlag. Det smitter dog også af på prisniveauet, da de ofte er dyrere end hardtail mountainbikes.

Ønsker du optimal komfort i ujævnt terræn, er det en god idé at vælge en full suspension mountainbike. Dog er det sjældent, at du reelt set får brug for det, hvis du udelukkende skal køre i Danmark, da terrænet herhjemme oftest ikke er ujævnt, at det kræver affjedring både foran og bagpå cyklen.

Full suspension mountainbikes kan yderligere inddeles i to kategorier – XC, som står for Cross Country, og trail. XC er aggressive cykler, som egner sig til høj fart i ujævnt terræn, mens trail mountainbikes egner sig til længere køreture, da de har en blødere affjedring samt en mere oprejse position, når du sidder på cyklen.

Hvad er en hardtail mountainbike?

En hardtail mountainbike har udelukkende affjedring i forgaflen, og den er klar den mest almindelige form for mountainbike herhjemme, hvorfor den også sælges hos langt de fleste cykelforhandlere. Det er ofte tilstrækkeligt med én enkelt støddæmper, som er placeret i forgaflen, når du cykler i det danske terræn.

Samtidig er en hardtail mountainbike en billigere løsning end en full suspension, da den ikke stiller lige så store krav til producenten. Hardtail mountainbikes kan ligeledes inddeles i to kategorier – fjederaffjedring i forgaflen eller luftaffjedring i forgaflen. Sidstnævnte form for affjedring er den dyreste, men også den mest effektive.

Hvad er en optimal størrelse?

Når du har besluttet dig for, om du vil investere i en hardtail eller full suspension mountainbike, skal du overveje, hvilken størrelse der er passende til din krop. Det er især væsentligt, at du sætter dig grundigt ind i det, hvis du planlægger at købe en mountainbike online, så du er sikker på, at den matcher din kropslængde og -bygning.

Du kan typisk få mountainbikes med en hjulstørrelse på 27,5″ eller 29″. 27,5″ kan være nemmere at styre, hvis du er lille i størrelsen eller skal anvende den på mere tekniske spor. Den er dog sjældent passende til voksne, hvorfor den primært egner sig til børn. I stedet bør du vælge en mountainbike med 29″.

You May Also Like
Læs artiklen

Guide: Sådan kommer du i bedre form

Det er i dag rigtig populært at løbe. Når foråret og sommeren nærmer sig, så vælger rigtig mange at begynde på deres løb. Det er en tid, hvor man gerne vil forbedre sin konditon. Derfor vælger mange at hoppe i løbeskoene, men de ved ikke så meget om, hvilken slags træning der er mest effektiv. Det handler nemlig om at træne på bestemte måder, sådan man får det bedste resultat.
Læs artiklen
Læs artiklen

Derfor skal du gå til tandlægen regelmæssigt

Regelmæssige tandlægebesøg spiller en afgørende rolle i den forebyggende mundpleje. Under disse kontroller kan tandlæger identificere tidlige tegn på huller i tænderne, tandkødssygdomme og andre problemer med mundsundheden. Ved at tage fat på disse problemer med det samme kan yderligere komplikationer forhindres, hvilket fremmer bedre mundsundhed og generel trivsel.
Læs artiklen