Bedre søvn: 5 tips om, hvordan du optimerer din søvn for et bedre helbred

Søvn er vigtig for vores generelle sundhed. En række undersøgelser har kædet manglende søvn sammen med en række sygdomme, herunder forhøjet blodtryk, diabetes, depression og kræft.

Derfor er det vigtigt at optimere din søvn, så du kan leve et bedre liv med højere energi og mere mod på tilværelsen. Herunder følger en række tips til, hvordan du optimerer din søvn, så du opnår en højere livskvalitet.

1: Sørg for, at dit soveværelse er mørkt, stille og køligt

Undersøgelser har vist, at eksponering for lys om natten forhindrer dig i at falde i søvn. Hvis lyset er tændt i rummet, mens du sover, vil det holde dig vågen i længere tid. Prøv at holde dit værelse så mørkt som muligt, og du vil opleve, at du falder hurtigere i søvn.

På samme måde er støj et stort problem, når det gælder søvn. Hvis der f.eks. er trafik på gaden, eller hvis naboen bruger sin vaskemaskine i nattetimerne, vil det holde dig vågen i meget længere tid end nødvendigt.

Det er også vigtigt, at rumtemperaturen er optimeret til søvn. Hvis rummet er for koldt eller varmt, vil du ikke kunne sove godt. Eksperter anbefaler, at den optimale temperatur i et soveværelse er omkring 18 grader.

#2: Vælg den rigtige seng

En stor del af vores søvnmønster er bestemt af den type seng, du sover i. For det første skal du skille dig af med din gamle madras. Hvis du har en slap madras, der ikke giver din krop tilstrækkelig støtte, vil det forhindre dig i at falde i søvn.

Samtidig er det vigtigt, at du vælger en seng, som understøtter din krop, og den måde du sover på. Du bør derfor sætte dig grundigt ind i, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige typer af senge, før du vælger en model.

Hvis du er i tvivl om, hvilke modeller der findes, kan du læse mere hos Drømmeland. Her finder du et stort udvalg af senge i alle typer – og der er helt sikkert også en, der passer til dig og dit søvnbehov.

#3: Skær ned på koffeinindtaget midt på eftermiddagen

Koffein kan holde dig vågen om natten, fordi det får din krop til at producere mere kortisol, som er navnet på vores stresshormon. Cortisol stimulerer kroppens centralnervesystem og holder dig derfor vågen, selvom du egentlig burde være træt.

Prøv at holde dit koffeinindtag på et minimum midt på eftermiddagen. Dette vil sikre, at du ikke vender og drejer dig i din seng om natten på grund af øget cortisol i kroppen. Sørg også for, at du ikke drikker koffeinholdige drikkevarer efter aftensmaden, da det vil forstyrre din evne til at falde i søvn.

#4: Sørg for at dyrke motion dagligt

Motion kan være gavnligt for søvnen, fordi det hjælper kroppen med at slappe af og forberede sig på søvn. Motion gør din krop mere træt, og du vil falde hurtigere i søvn, når du lægger dig i sengen om aftenen.

Ifølge undersøgelser vil folk, der træner tre gange om ugen, have nemmere ved at falde i søvn om aftenen end folk, der ikke dyrker motion. Du behøver heller ikke at gå i fitnesscenteret hver dag. Selv at gå en tur med din hund er gavnligt for dit helbred og vil hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn om natten.

#5: Undgå at tage en lur i løbet af dagen

Det er afgørende, at du undgår at tage en lur i løbet af dagen, da det vil gøre det sværere for dig at falde i søvn om aftenen. Eksperter anbefaler, at du maksimalt tager en middagslur på 30 minutter – og helst mindre.

Hvis du absolut skal have en middagslur, bør det være før kl. 15.00, da en lur senere end dette kan forstyrre din evne til at falde i søvn. Alternativt risikerer du at udvikle et søvnmønster, der gør det sværere at falde i søvn om aftenen.

You May Also Like
Læs artiklen

Guide: Sådan kommer du i bedre form

Det er i dag rigtig populært at løbe. Når foråret og sommeren nærmer sig, så vælger rigtig mange at begynde på deres løb. Det er en tid, hvor man gerne vil forbedre sin konditon. Derfor vælger mange at hoppe i løbeskoene, men de ved ikke så meget om, hvilken slags træning der er mest effektiv. Det handler nemlig om at træne på bestemte måder, sådan man får det bedste resultat.
Læs artiklen
Læs artiklen

3 gode råd: Sådan kan du opnå en aknefri hud

Størstedelen af alle mennesker vil opleve uren hud i højere eller mindre grad. For de fleste er det en kortvarig periode i teenageårene, men for andre udvikler urenhederne sig til akne, en regulær hudlidelse, der er vanskelig at slippe af med. Akne kan være utrolig belastende for selvtilliden og den mentale trivsel. Derfor kommer her 3 tips til, hvordan du kan komme problemet til livs.
Læs artiklen